top of page

Vina Bovy

GENT EN DE DIVA

Na de Tweede Wereldoorlog keert ze terug naar Gent om er directrice van de Opera te worden. Algauw groeit ze uit tot een bijzonder controversieel figuur. Financiële problemen en politieke inmenging maken een einde aan haar loopbaan. Uiteindelijk sterft ze moederziel alleen. Aanvankelijk krijgt ze zelfs geen grafsteen.

Dit boek beschrijft het levensverhaal van Vina Bovy en laat ons kennis maken met de wondere wereld van de opera. We ontdekken de geschiedenis van de Gentse theaters en ontmoeten zowel wereldsterren als minder bekende Gentse zangers, dirigenten en componisten.
Dit journalistieke werk is geschreven voor een breed publiek dat wil kennismaken met de boeiende wereld van opera en theater, maar ook voor lezers die zich interesseren voor de geschiedenis van de Gentse theater- en muziekwereld in de periode 1875-1960.Het boek is zowel een biografie van Vina Bovy, een kennismaking met de meest populaire opera’s als een verhaal over Gentenaars. Het verhaal dat dit volkskind en diva in het boek vertelt is trouwens meer dan alleen maar haar levensverhaal. Het is het relaas van een tijdperk met zijn vedetten en idolen, in Gent en in de wereld.

Dit boek is geen saaie opsomming van feiten en data maar een meeslepende vertelling over wereldsterren en Gentenaars die allen één ding gemeen hebben: hun passie voor muziek en theater.

Malvina Bovy
arm weesmeisje van het Sint-Pietersplein

Om de overwinning te vieren wordt in de Opera een groot concert gegeven. Malvina Bovy, een arm weesmeisje uit een miserabel beluik aan het Sint-Pietersplein, maakt er die avond haar debuut. Het is meteen het begin van een carrière die leest als een sprookje. Haar prachtige stem, haar charme en haar acteertalent brengen haar algauw naar Parijs, Rome, Monte Carlo, Buenos Aires en New York.

Het leven schijnt haar toe te lachen. De pers bejubelt haar, het publiek aanbidt haar. Ze trouwt met een oudere, schatrijke man en het koppel installeert zich in een prachtig kasteel dat eens toebehoorde aan de keizerin van Frankrijk. Toch blijft haar hart in Gent en in het diepste van haar wezen is ze nog altijd dat volkskind uit een achterbuurt.

Vina Bovy portret.jpg

In dit rijkelijk geïllustreerde boek beschrijft Eric Bauwens het levensverhaal van Vina Bovy en laat hij ons kennis maken met de wondere wereld van de opera. We ontdekken de geschiedenis van de Gentse theaters en ontmoeten zowel wereldsterren als minder bekende Gentse zangers, dirigenten en componisten.

Boekinfo: 224 pagina’s, Ca. 125 illustraties
Hardcover

ISBN 978-94-6161-446-9
Prijs in de boekhandel : 24,00 EUR

Gent, november 1918. Om de overwinning te vieren wordt in de Opera een groot concert gegeven. Malvina Bovy, een arm weesmeisje uit een miserabel beluik aan het Sint-Pietersplein, maakt er die avond haar debuut. Het is meteen het begin van een carrière die leest als een sprookje. Haar prachtige stem en haar acteertalent brengen haar algauw naar Parijs, Rome, Monte-Carlo, Buenos-Aires en New York.

Het leven schijnt haar toe te lachen. De pers bejubelt haar, het publiek aanbidt haar. Ze trouwt met een oudere, schatrijke man en het koppel installeert zich in een prachtig kasteel dat eens toebehoorde aan de keizerin van Frankrijk. Toch blijft haar hart in Gent en in het diepste van haar wezen is ze nog altijd dat volkskind uit een achterbuurt.

Na de Tweede Wereldoorlog keert ze terug naar Gent om er directrice van de Opera te worden. Algauw groeit ze uit tot een bijzonder controversieel figuur. Financiële problemen en politieke inmenging maken een einde aan haar loopbaan.

Uiteindelijk sterft ze moederziel alleen. Aanvankelijk krijgt ze zelfs geen grafsteen.


 

Reacties van lezers

Vina Bovy portret 2.jpg

Proficiat met uw werk. Ik lees regelmatig een hoofdstuk, kris kras; bvb Herberigs was een neef van Jacqueline’s Oma. Het verhaal over Karel Miry heb ik ook gretig gelezen. Het is leerrijk en vlot geschreven. Ik heb enorm veel bewondering over uw zeer ruime kennis. Chapeau ! Wat een opzoekingswerk zit daar achter.
(Jan Barbe, ingenieur, voorzitter Alzheimerliga Gent)

Fier als een gieter in jouw plaats. Wat een boek, dit pakken ze nooit meer af!!!
(Luk De Bruyker, auteur, acteur, poppenspeler, Gent)

Een bijzonder interessant boek over een intrigerende, talentvolle en ten onrechte vergeten Gentenaar. Gefeliciteerd met dit prachtige debuut.
(Annelies De Hertogh, copywriter, literair vertaler, persklaarmaker, Gent)

Ik zit halverwege het boek en ben gebeten om hem snel helemaal uit te lezen. Het sappige Gents ertussendoor maakt het allemaal nog levendiger. Een heel interessant figuur ook! Het geeft goesting om al die opera's eens te beluisteren en er meer over te leren.
(Anouk Caris, accont manager, Antwerpen)

Maman trouve votre livre très chouette…. Elle le lit avec plaisir (elle est surprise que vous ayez autant d’humour mais, bon, elle ne vous connait pas (lol)
(Hilde Coucke, docent Frans, Luik)
 

Toen ik thuiskwam na de boekvoorstelling, moest ik moest mij inhouden of ik zou een nachtje doorgestoken hebben om te lezen. Een dikke proficiat!!! en doe zo voort...
(Mariette Frigne, gepensioneerd violiste, Destelbergen)

Radio 1.png
Vina Bovy uit Gent was een wereldberoemde sopraan

De wereld van
Sofie

HLN.png
Boek, theater en concert 100 jaar na debuut Vinay Bovy

Operadiva in stijl herdacht

bottom of page