top of page
De wiegjes van Lebensborn detail.webp

De wiegjes van Lebensborn

Seksualiteit, voortplanting en kinderroof in het Derde Rijk

Heinrich Himmler, een voormalig kippenkweker, is ervan overtuigd dat je het mensenras even goed kunt veredelen als dieren- en plantensoorten. De eugenetica of het idee van de selectieve voortplanting – enkel de gezondste en begaafdste mensen – is op dat ogenblik wijd verspreid.

Himmler wil niets minder dan een Nieuwe Mens scheppen. Hij spoort zijn SS’ers aan om zoveel mogelijk kinderen te verwekken bij speciaal daarvoor geselecteerde, ‘raszuivere’ Arische vrouwen. Daartoe richt hij Lebensborn op, een SS-netwerk van kraaminrichtingen en kindercrèches. Wie daar geboren wordt, zal de nieuwe Duitse elite, een nieuwe adel, vormen. Kinderen die ziek zijn, een beperking of een andere huidskleur hebben, worden daarentegen op grote schaal gesteriliseerd of zelfs geëuthanaseerd.

Voor Himmler gaat dat veredelingsproces echter niet snel genoeg. Op zijn bevel gaat de SS in de veroverde gebieden op zoek naar kinderen met blonde haren en blauwe ogen. Tijdens heuse klopjachten worden duizenden kinderen ontvoerd om te worden ‘gegermaniseerd’. Ondertussen promoot hij een nieuwe seksuele moraal, gebaseerd op polygamie.

De wiegjes van Lebensborn brengt onthutsende feiten afgewisseld met schrijnende getuigenissen.

De wiegjes van Lebensborn cover.webp

Duik in 'De wiegjes van Lebensborn' en lees de proloog.

Uit de krant 'De Morgen' (21 oktober 2023)

De wiegjes van Lebensborn De Morgen.png

Recenties

Humanistisch verbond.png
Het nieuwsblad.png
Gent leest.png
Vrijdag.jpg
Knack.png
Kunsttijdschrift.jpeg
VRT Max.png

Boekvoorstelling

Op donderdag 26 september 2023 stelde Eric Bauwens De wiegjes van Lebensborn voor in Liberas, Gent. Rudy Vanschoonbeek van Uitgeverij Vrijdag verwelkomde het publiek en professor Dirk Rochtus gaf duiding bij de Lebensbornthematiek. Griet Pauwels, die we kennen van de Paarse Zetel, interviewde de auteur. Rosemarie Bergmans, bekend actrice en het laatst levende Belgische Lebensbornkind, legde een getuigenis af. Beloftevolle accordeonist Miró Pauwels zorgde voor muziek.

bottom of page