Edward Anseele, Gent en het algemeen stemrecht

In 2019 is het een eeuw geleden dat er in België voor het eerst verkiezingen werden georganiseerd op basis van het algemeen enkelvoudig stemrecht.

Ere wie ere toekomt! One man, one vote is een principe dat slechts dankzij de socialisten gerealiseerd werd. En het zou hen geen windeieren leggen, want meteen, en voor het eerst, zaten er socialistische ministers in de regering. Een van hen was de Gentenaar Edward Anseele. Een van de pioniers van het Belgische socialisme. Eedje of vaderke Anseele was in 1894 al een van de eerste socialistische parlementsleden.

Het is dan ook zeer merkwaardig dat er over Anseele tot nu toe slechts één enkele biografie bestaat: een boek van Paul Kenis dat al uit 1930 dateert, toen de socialistische voorman nog leefde. Dit werk is door zijn verouderd taalgebruik echter niet meer te lezen. Bovendien neigt het af en toe naar kritiekloze heldenverering.

Ook zijn er rond 1900 enkele werken verschenen van tijdgenoten van Anseele, waarin deze ronduit verketterd wordt en als een brutale dictator wordt geportretteerd. Ook hier is alle nuance zoek.
Wie verwacht dat hij in mijn boek eindelijk de historische waarheid zal vinden, zal bedrogen uitkomen. Ik wil vooral een makkelijk leesbare, vulgariserende biografie maken voor een breed publiek.
Afspraak op 1 mei 2019!